Traian Brădean (1927-2013)
Artist apreciat, Traian Brădean a absolvit Liceul de Artă din Timișoara, apoi, în 1956, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, la clasa profesorului Alexandru Ciucurencu. Vă prezentăm astăzi o frântură din activitatea sa de remarcabil desenator al omului, o lucrare din patrimoniul Muzeului de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar, realizată de Traian Brădean pe Valea Bistriței.
În urmă cu câțiva ani, la Muzeul Dr. Nicolae Minovici a fost prezentată o expoziție care includea „o selecție de desene și acuarele realizate de cinci artiști – Angela și Traian Brădean, Marius Cilievici, Aurel Nedel și Ion Sălișteanu. Grupul celor cinci fusese integrat echipelor de cercetare antropologică a câtorva sate de pe valea Bistriţei (1956-58) aflate în perimetrul unor viitoare lacuri de acumulare și a căror populație urma să fie strămutată, precum şi a populaţiei din Comuna Drăguş, Jud. Sibiu (1964)”. Expoziția aceasta, având titlul „Artă și antropologie. Reverberații ale concepției raineriene în studiul omului” a fost organizată de către Muzeul Municipiului București în parteneriat cu Institutul de Antropologie „Francisc Rainer”, care deține în arhiva sa desene realizate de către cei cinci artiști în timpul cercetărilor de teren.
Și Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar păstrează în patrimoniul său astfel de studii semnate de Traian Brădean, realizate în anii 1955-1956.
Să nu uităm că acest artist prolific a executat desenele pentru „Anatomia artistică” a Dr. Gheorghe Ghițescu și a ilustrat peste 20 de cărți de literatură.