Theodor Pallady (1871-1956)
„Exactitate și Adevăr
Nu i se reproșează oare lui Ingres („Odaliscei” lui Ingres) că are două vertebre în plus… Lui El Greco proporțiile figurilor sale, iar celor create de Michelangelo că au uneori nouă capete…? [capul intrând de nouă ori în înălțimea trupului]. … Dar tocmai aceste două vertebre sporesc frumusețea nudului „Odaliscei”. Iar proporțiile, sau disproporțiile, la El Greco exprimă chiar ce voia el să spună prin figurile sale extatice.”
Această însemnare a lui Theodor Pallady din Jurnalul din 1941 – duminică [8 iunie], publicată în „Pallady scriind. Jurnale, scrisori, însemnări”, ed. îngrijită de Dana Crișan, Compania, 2009, ne arată interesul artistului față de creațiile unor mari maeștri.
Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar deține atât un „Autoportret” în desen semnat de Theodor Pallady, cât și uleiul intitulat „Natură statică cu mască și vas alb”, pe care vi-l prezentăm astăzi. În această operă transpare admirația lui Pallady pentru Renașterea italiană, analizată cu atenție și trecută prin filtrul personal al artistului. Astfel, în plan secund descoperim un tablou în tablou: așezată într-o oarecare asimetrie, lucrarea în grisaille trimite către Sibila din Delfi reprezentată de Michelangelo în Capela Sixtină. Interesant este și faptul că semnătura lui Pallady este încadrată în câmpul de griuri al interpretării Sibilei.