Medalion Ştefan Popescu (1872-1948)
Clubul România – UNESCO a organizat, în ziua de joi, 20 octombrie 2022, la Muzeul Vasile Grigore – pictor și colecționar, un Medalion Ştefan Popescu (1872-1948) – 150 de ani de la naşterea pictorului. Prezentarea a fost susținută de Elena Olariu, istoric şi critic de artă, director adjunct la Muzeul Municipiului București, care a curatoriat expoziția „Ştefan Popescu, Povestea călătoriilor”, deschisă la Art Safari până la data de 11 decembrie 2022. Un public numeros a aflat detalii pasionante despre cercetarea întreprinsă în vederea organizării expoziției. La eveniment au participat și studenții anului I la Istoria și Teoria Artei, Universitatea Națională de Arte din București, în cadrul cursului de Muzeologie coordonat de Angelica Iacob.
Prezintă Elena Olariu, istoric şi critic de artă, directoarea adjunctă a Muzeului Municipiului București, curatoarea expoziției Ştefan Popescu, Povestea călătoriilor (la Art Safari, Palatul Dacia-România, până la 11 decembrie).
Mulţumim Doamnei Elena Olariu pentru amabilitatea de a răspunde invitaţiei noastre, luând în considerare excepționala sa valoare de profesionist (vezi CV la https://independent.academia.edu/ElenaOlariu7/CurriculumVitae).
Ștefan Popescu (1872-1948) a debutat în România cu o expoziție la Ateneul Roman in 1901. In același an a expus și la München in expoziția Secession unde a fost premiat cu medalia de aur.
In 1904 a expus la Paris alături de Monet și Degas. Primește, în anul 1925, Legiunea de onoare, în grad de Cavaler. În anul 1923, statul român îl decorează cu Coroana României, în grad de Comandor, împreună cu Jean Alexandru Steriadi, Theodor Pallady și Gheorghe Petrașcu.
În 1935, Ștefan Popescu a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
A călătorit în Maroc, Alger, Tunisia, Italia, Grecia, Germania, țări în care a și lucrat foarte mult.