Constantin Blendea (1929-2012)
„În pictura lui Constantin Blendea obiectul e definit printr-o pată de culoare, decupată net: armonia culorii coincide cu cea a formelor. Simplificarea urmează legile unei geometrii în care curbele și unghiurile alternează în ritmuri largi, ordonate cu o știință exactă a efectului optic” – afirma Dan Grigorescu.
Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar deține trei lucrări din seria „Geometrică” a lui Constantin Blendea. Vă prezentăm astăzi una dintre aceste picturi echilibrate, calde și tăcute.
Originar din județul Gorj, Constantin Blendea a absolvit în 1956 Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu la clasa profesorului Gheorghe Labin. A organizat expoziții personale, a participat la mai multe expoziții de grup în țară și străinătate, a lucrat ca restaurator, a fost apreciat pentru activitatea sa didactică, dar și pentru operele de artă monumentală realizate. A fost distins cu mai multe premii, cum ar fi Premiul pentru artă monumentală al UAP (1980), Premiul Carravaggio (Roma, 1983) sau Premiul Ion Andreescu oferit de Academia Română (1988).
Constantin Blendea a fost nepotul maestrului Vasile Blendea, a cărui operă este prezentată la Muzeul „Vasile Blendea” din Târgovişte (parte a Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească“ din Târgovişte) – muzeu care s-a constituit în urma donaţiei familiei Maria şi Constantin Blendea.